Přeskočit na hlavní obsah

Větrání, čistička, roušky: jak dýchat zdravě?

Venku je sychravo a naše touha větrat stále menší. Přesto bychom neměli zapomínat, proč je důležité měnit a čistit vzduch v místnosti. 

Čerstvý kyslík se dýcháním dostává do krve a v krvi se roznáší po celém těle. Správně okysličené orgány fungují mnohem lépe, bez únavy a dalších chyb. Proto je však nutné dbát na pravidelný přísun čerstvého kyslíku. Všem je nám jasné, že kyslík potřebujeme ke správnému fungování těla a krevního oběhu. Proto je třeba dodržet několik zásad.


Často a kvalitně větrejte

K tomu, aby vaše zdraví zůstalo zocelené i v tuto podivnou sezónu, potřebujete množství čerstvého kyslíku. Pravidelné větrání napomáhá k vyrovnání správné procentuální vlhkosti v místnosti, a to tak, aby se vám v pokoji nedělalo mdlo a nepřipojily se další zdravotní potíže. 

Větrání je správné provádět několikrát denně, krátce, pár minut, avšak často. Ideální je větrání do průvanu, který vyžene rychle znečištěný vzduch z pokoje a vžene do místnosti čerstvý. "Vydýchaný" vzduch vám může způsobovat únavu a nese v sobě také bakterie a viry, které vzdechujeme. Ačkoli nás opětovné vdechnutí znovu neinfikuje, mnohem snáze se s nemocí poperete s čistým vzduchem. Dalším zimním problémem, se kterým si větrání poradí, je vlhkost. Vlhkost v místnosti by neměla překročit 60 %, pak je totiž možné usazování vlhkosti v předmětech a ve zdivu, což má za důsledek vytváření a šíření plísní. 

Nejen astmatikům, ale i jindy zdravým jedincům může plíseň pořádně potrápit zdraví. Pravidelný nápor plísní a vlhkosti na dýchací cesty může způsobovat sníženou obranyschopnost. Plíce, které jsou vystavovány patogenům, mají větší problém zvládnout infekce a virózní bujení. Při větrání nezapomínejte na zahalení se; můžete snadno nastydnout.

Čistěte vzduch, když není možné větrat

Pokud nemáte doma možnost větrat a přesto cítíte vlhko, častou bolest v krku po probuzení a na zdech se usazuje plíseň, popřemýšlejte nad investicí do čističky vzduchu. Čistička vzduchu může vyčistit vzduch v místnosti do takové míry, že se i ve sklepě budete cítit jako na vrcholu Sněžky. Čistička dokáže vyčistit vzduch od plísní a dalších patogenů (například kouře) a mnoho z nich je kombinováno s lapačem vlhkosti (odvlhčovač). Tedy i s vlhkým prostředím si dokáže taková věcička poradit a tím můžete předejít tvorbě plísní efektivněji.

Nevysoušejte vzduch příliš

Minimální vlhkost vzduchu v místnosti se snažte držet v určité hodnotě. Vlhkost vzduchu by neměla být pod 50 %, jinak se vaše dýchání může zhoršit. Vysušené sliznice se snadno podráždí a takový dýchací systém je opět méně rezistentni proti patogenům. Větrání během mrazů dokáže vlhkost v místnosti snížit, totéž některé druhy vytápění. Řešením může být umístění vlhkého předmětu na topné těleso, pokud to je možné. Na žebrové radiátory můžete umístit plechovou nádobu s vodou, do jisté míry je možné podobnou nádobku umístit i na přímotop, avšak pozor na mokré tkaniny, které by mohly vzplanout nebo poškodit topné těleso.

Vhodnou variantou zvlhčení vzduchu v místnosti jsou rostliny v květináčích. Dalším způsobem, jak zvýšit vlhkost v pokoji, je sušení prádla. Nenechávejte však vlhkost stoupnout příliš enormně. Pokud překročí hranici komfortních 60 %, lehce vyvětrejte. 

Používejte čisté roušky

Pokud se vyskytujete na místě, kde je nutné nosit roušku či respirátor, nepodceňujte pravidelnou výměnu těchto pomůcek za suché a čisté. V naší ústní dutině se množí mnoho mikroorganismů, jež mohou v roušce způsobit mírné až větší dýchací potíže. Své dělá samozřejmě samotná ústní hygiena, nicméně bavlněná rouška by se měla měnit alespoň po 20 minutách. Pokud máte roušek málo a nedovedete si je ušít, pořiďte si několik látkových kousků do zásoby, nebo si rovnou pořiďte větší zásobu jednorázových roušek, které můžete vyhodit a tím se snadno vyhnete kontaminaci. Tím se přiblížíte možnosti nevdechovat další plísně a bakterie vytvářející se mimo tělo.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

6 tipů, jak správně dýchat

 Správné dýchání je základním předpokladem k tomu, aby naše obranyschopnost zvládala vyšší zátěž. Jak si upravit dýchání v době, kdy v době pandemie koronaviru covid-19 nosíme na obličeji roušky a respirátory?