Přeskočit na hlavní obsah

6 tipů, jak správně dýchat

 Správné dýchání je základním předpokladem k tomu, aby naše obranyschopnost zvládala vyšší zátěž. Jak si upravit dýchání v době, kdy v době pandemie koronaviru covid-19 nosíme na obličeji roušky a respirátory?



Existují dva druhy dýchání: brániční a hrudní. Při bráničním dýchání se zvedá naše břicho, při hrudním dýchání se pohybuje hrudník a žeberní oblast. Oba způsoby jsou v podstatě správné, pokud se provádějí vědomě, plynule, pomalu a zhluboka. 

Vydechujte dlouze a do čtverce

Brániční dýchání je doporučováno zejména jógíny a psychology. Dýchání do břicha s dlouhým procítěným výdechem napomáhá jako likvidátor stresu a úzkostí. Doporučuje se mezi nádechy a výdechy dělat pár vteřin pauzu (tzv. dýchání do čtverce). Dýchání do čtverce jde samozřejmě těžko nastavit jako běžné denní dýchání, pokud ale zpomalíte, rozhodně vám tělo poděkuje. Všímejte si také, jak se chová váš respirátor. Většina jednorázových pomůcek se při nádeších a výdeších pohybuje, pokud dýcháte rychle. Zpomalíte-li dech, pomůcky na ochranu dýchacích cest zůstanou na místě.

Nadechujte nosem, vydechujte ústy

Tato technika opět přichází zejména z meditačních center, nicméně má svůj biologický podklad. Nadechování nosem dokáže do jisté míry odfiltrovat nečistoty z ovzduší, které se zachytí v chloupkách v nose. Nadechování nosem má také výhodu, že dokáže vzduch ohřívat. Nadechování nosem tedy můžeme doporučit jako obecně užitečný tip. 

Zkuste dýchat s rukama na těle

Položte si jednu dlaň na bránici a druhou na hrudník. Vyzkoušejte dlouhé brániční dýchání, při němž se pohybuje pouze břicho a hrudník zůstává na místě. Takovéto dýchání je vhodné například při astmatu, nápomocné bude jistě také kuřákům. Brániční dýchání je skvělým způsobem, jak se zbavit úzkostí

Choďte často do přírody

Alespoň jednou týdně opusťte město, pokud se pohybujete výhradně ve smogem zanesené oblasti. Na chvíli se posaďte v lese (nebo postojte), sundejte si roušku či respirátor a vyzkoušejte dýchání do čtverce. Dýchejte pomalu, přes bránici. Čistý vzduch obsahuje méně škodlivin, hezky voní a dostatečně nám okysličí mozek. Pomůže vám zvlášť tehdy, pokud nevíte, jak přestat kouřit.

Prodýchejte se k postavě snů

Díky dýchání do bránice aktivujete břišní svaly, které při běžném dýchání do plic obvykle lenoší. Proto může brániční dýchání zásdním způsobem ovlivnit vzhled vaší figury. Můžete se tak prodýchat k plochému bříšku. Jen to chce trochu trpělivosti.

Dýchejte správně i při sportování

Hlavně během sportu byste měli dávat pozor, zda dýcháte správně. Nedokonalé dýchání může vést ke mdlobám a kolapsu. Důležité je dýchat zvolna, zhluboka, ale také sportu přizpůsobit životosprávu. Vyhněte se kouření a dalším vnějším vlivům. Své udělá také racionální strava.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Větrání, čistička, roušky: jak dýchat zdravě?

Venku je sychravo a naše touha větrat stále menší. Přesto bychom neměli zapomínat, proč je důležité měnit a čistit vzduch v místnosti.